На 1 юли Българската православна църква отбелязва едно от големите събития, свързани с историческата и религиозна съдба на българите. Това е връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново – бившата българска средновековна столица, в Рилския манастир. През 1195 г. българския цар Асен тържествено ги пренася от град Средец (дн. София) в престолния си град за утвърждение на царството му, закрила и подкрепа на вярващите. През 1496 г., след официално разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца в основания от него манастир.

IMGP5881

Събитието е подробно описано от средновековния български книжовник Владислав Граматик. От него става ясно, че традицията да се чества този ден е установена веднага след пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски:

„А след като извършиха всенощното бдение и чествуваха деня, отредиха щото занапред всяка година на 1 юли, заедно с почитането паметта на светите безсребърници Козма и Дамян, да се извършва бдение в обителта на преподобния и тържествено да се празнува възвръщането на честните мощи на свети Йоана.”

Св. Йоан Рилски е един от най-почитаните български светци. Той е и покровител и на Българската църковна община в Люксембург.

Вижте още: БезГранична вяра, Епизод 8 – Люксембург

 

текст: Силвия Аризанова