1 юли – Връщане на мощите на св. Йоан Рилски в Рилския манастир

Сподели:

На 1 юли Българската православна църква отбелязва едно от големите събития, свързани с историческата и религиозна съдба на българите. Това е връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново – бившата българска средновековна столица, в Рилския манастир. През 1195 г. българския цар Асен тържествено ги пренася от град Средец (дн. София) в престолния си град за утвърждение на царството му, закрила и подкрепа на вярващите. През 1496 г., след официално разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца в основания от него манастир.

Събитието е подробно описано от средновековния български книжовник Владислав Граматик. От него става ясно, че традицията да се чества този ден е установена веднага след пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски:

„А след като извършиха всенощното бдение и чествуваха деня, отредиха щото занапред всяка година на 1 юли, заедно с почитането паметта на светите безсребърници Козма и Дамян, да се извършва бдение в обителта на преподобния и тържествено да се празнува възвръщането на честните мощи на свети Йоана.”

Св. Йоан Рилски е един от най-почитаните български светци. Той е и покровител и на Българската църковна община в Люксембург.

Вижте още: БезГранична вяра, Епизод 8 – Люксембург

 

текст: Силвия Аризанова

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...