Лирата поевтиня рекордно. S&P понижи рейтинга на Турция

Сподели:

Лирата поевтиня рекордно. S&P понижи рейтинга на Турция!
Агенция „Стандарт енд Пуурс“
 (S&P ) понижи рейтинга на Турция. От ВВ+ на ВВ след неуспешния опит за преврат и изчислява, че в следващите 12 месеца страната трябва да рефинансира половината от чуждестранните си задължения, които определя на около 170 млрд. долара.
Веднага след съобщението турската лира поевтиня рекордно спрямо американския долар. Предишното най-голямо обезценяване на националната валута бе от септември миналата година – 3.0750 за долар. А сега курсът слезе до 3.0769 за долар.
„След опита за преврат в Република Турция на 15 юли смятаме, че поляризацията на турската политическа сцена допълнително отслаби нейните институционални балансьори“, се казва в официалното съобщение.
Анализаторите на S&P очакват „период на засилена непредвидимост на събитията“. „Това може да ограничи притока на капитали към зависимата от чуждестранни пазари икономика“, се казва в съобщението за понижаване на рейтинга с една стъпка.
13706297_511187195747101_296021135_n
Лирата поевтиня рекордно. S&P понижи рейтинга на Турция!
„Негативната перспектива отразява виждането ни, че турската икономика, фискалните и дълговите показатели може да се влошат отвъд очакванията ни, ако политическата несигурност отслаби още повече инвестиционната среда и потенциално засили натиска над баланса по плащанията.“
В понеделник Moody’s – друга от големите три агенции, съобщи, че започва ревизия на оценката си в светлината на последните събития с тенденция за понижаването ѝ. Ако рейтингът бъде свален с една степен от сегашния Baa3, това ще вкара турския дългов статут в „спекулативната“ зона в скалата на агенцията.
„Въпреки провала на преврата, Moody’s смята, че самият факт, че той започна, отразява по-широк спектър политически предизвикателства, а кредитният риск остава повишен.“
13706200_511187212413766_2116986656_n
Анализаторите на агенцията очакват негативно отражение върху кривата на растежа на Турция, която и без това бавно провежда нужните реформи. Прогнозата за тази година (преди метежа) е за 3% от БВП растеж след 3.5% през миналата година.

От Moody’s припомнят ,че както държавният, така и частният сектори са силно зависими от външно финансиране, а тази зависимост държи страната заложник „на внезапна промяна в доверието на инвеститорите“.

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...