Апартаментът на Коко Шанел на „Камбон“ 31 (видео)

Сподели:

Коко Шанел е от дамите, които със сигурност можем да наречем Легенда. Една крехка, но изумителна жена, променила не само света на модата, но и разбиранията на човечеството за лукс и  изискан живот.

c2

Едно от посланията й ще помним винаги – истинският лукс не е очевиден, а е в детайлите. Тези размисли ни превземат и когато разглеждаме прочутия апартамент на Мадмоазел в Париж. 

chanels-house-in-rue-cambon-1971

Нейният парижки апартамент се намира точно над култовия бутик на Chanel, на улица „Камбон“ 31.

chanel_sits_on_divan_1

И този апартамент, както всичко в нейния живот има специално предназначение – тя го е използвала, за да посреща гости или да се откъсва от света, да представя свои модели и да общува с интересни личности. Тук тя работела, приемала гости, давала интервюта, тук се правели ревютата на модна къща Шанел. Иначе тя живеела и постоянният й адрес е бил в хотел „Риц“.

22skindeep1_600

И до днес всичко в апартамента стои непокътнато – така както тя го е подредила и оставила. Сигурно затова носи непреходна магия и вълнуващи размисли.

coco-Chanel-decor

Мадмоазел Коко ни е позната по-скоро като почитател на комбинацията черно-бяло и изчистените семпли линии. Но тук, в любимият си апартамент тя е различна – лукс, ориенталски разкош, викториански мебели, позлатени детайли, кристали, дърворезби, пищни вещи и детайли. Всъщност това усещаме и в къщата й на Френската Ривиера – вилата, носеща изисканото име La Pausa.

Coco-Luxurious-Paris-Apartment

Коко обичала да твори, заобиколена от красота и от малките символични предмети, които за нея имали огромно значение. Тя била ужасно суеверна и из цялото жилище и до днес има житни класове, фигурки на лъвове, символи на числото пет и други, важни за нея знаци.

luxury-house-plans-with-photos-of-interior

Много от прочутите кадри на Мадмоазел Коко са направени точно тук, в този апартамент. Ще ги разпознаете, няма как. Днес това магично място достига до нас, благодарение на Карл Лагерфелд – той превръща апартамента на Коко в част от модна къща Шанел, която пази спомена за своята основателка и ни разказва за великата Мадмоазел по неповторим начин.

2-table-basse1

Всяка вещ и мебел тук има специално предназначение и носи неописуемо очарование – част от символиката на марката и изказните й средства. Такъв например е кристалният полилей.

95ff67554ebde2a0b91aa67c8af4bcfd

Макар и пищен, той не е от най-бляскавите творения от стъкло, но затова пък е специален – в него има вградено – числото 5, любимото щастливо число на Коко, превърнало се в име на вездесъщия парфюм №5. Той бил сътворен през 1920 година по нейна поръчка и съдържа вградена и буквата “G“ – Габриел, както и двойното „С“, което е емблема на Шанел и до ден днешен.

chanelscreens

Коко събирала книги и паравани. Тя нямала възможност да се образова добре като дете и цял живот се опитвала да навакса, като четяла много и намирала в книгите вдъхновение за работата си.

Chanel-home-decor

Виждате ли присъствието на осмоъгълника – любима фигура на Коко Шанел? Тя е в огледалата. Всяко от тях също е символично и съответно пренесено вдъхновение на геометричната форма в дрехите й. Осмоъгълната любима форма на Мадмоазел имаме и в знаменитият Шанел №5 – капачката!

Paris monuments

Веднъж разказала, че обича площад „Вандом“ в Париж само защото е  осмоъгълен и тя живяла в апартаментът в „Риц“, точно на този площад и чиито прозорци  да гледат точно натам.

Красивата любов на Коко с Игор Стравински има един ценен отпечатък тук – иконата, която той и подарява и която била единствената ценна вещ, която той успял да изнесе при бягството си от Русия. Стравински я подарил с благодарност на Коко, а тя я запазила до края на живота си.

gg

Най-приключенската мебел в апартамента безспорно е белият диван.  Той е  купен от Шанел през 1920 година и бил твърде необичаен за времето си. От една страна бил огромен за тогавашните стандарти, а от друга бил прекалено светъл и никой не правел такива цветове мебели, защото нямало как да се почистват. Но кажете такова нещо на Коко! Тя веднага го „приютила“ в къщи и той не просто станал декор на повечето й снимки в апартамента, а любимо място за размисли. Както и стълбището. Петото стъпало, на което тя седяла и наблюдавала примиерата на всеки свой нов модел.

Karl-Lagerfeld-chanel-inspiration

Оставяме ви да разгледате всички малки вещи и детайли в сакралния апартамент на Коко и да усетите магията на легендата, която и до днес витае в него.

rexusa-93360b

Легендата Коко, която продължава да вдъхновява все повече модните и креативни умове по света. Легендата…

текст: Весела Симеонова
снимки: Chanel

spot_img

ПРочети още

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...

„Ким срещу Кание: Разводът“ в HBO Max от днес

"Ким срещу Кание: Разводът" е ексклузивна документална поредица в две части, която разкрива историята на най-обсъжданата раздяла в...

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

Филмът на Матео Гароне, отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор, е...