Български архитекти осветляват проблема за демографската криза на Венецианското биенале

Сподели:

За първи път от 15 години насам България ще бъде представена на Венецианското биенале за архитектура 2023 г. Националното участие на България в Биеналето за архитектура във Венеция през тази година се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.


Проектът „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.


Демографската криза, обезлюдяването и изоставените училища са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусии и обмен на информация.


За да илюстрират визуално процеса на изоставените райони и намаляване на населението, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Дюмарей, който през последните години прекарва много време в пътувания из страната и документира през обектива си процеса на упадък и, по-конкретно, изоставените училища.


Изложбата е разделена на три основни зони – „вход“, „класна стая“ и „зона за интервюта/дебати“, като приканва посетителите постепенно да се потопят в сложния и будещ тревога проблем за свиващите се региони. Сценографията е нещо повече от обикновен фон; тя е платформа за размисъл, подтикваща посетителите да се включат в диалога за предизвикателствата, пред които сме изправени. Поемането на отговорност и извличането на поуки е една от основните задачи, която си поставят авторите на експозицията.


Кураторите си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си. За целта са подбрани стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата – домакин на българския павилион във Венеция.


„Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ обещава да представи България по оригинален и запомнящ се начин. Концепцията отговаря на правилото на Биеналето – колкото по-въздействаща и разбираема е експозицията, толкова по-запомняща се е тя.


Кураторът на Биеналето за архитектура 2023 Лесли Локо коментира: ”Архитектите имат уникалната възможност да представят амбициозни и творчески идеи, които ни помагат да си представим едно по-справедливо и оптимистично общо бъдеще“.
Лесли Локо е основател на African Futures Institute, създаден в Акра, Гана, през 2020 г. като следдипломно училище по архитектура и платформа за публични събития. През 2015 г. тя основава Висшето училище по архитектура в Йоханесбург.

Преподавала е на няколко континента и е носител на множество награди за принос в архитектурното образование.


Официалното откриване на Българския павилион във Венеция ще се състои на 18 май 2023 г.


Създадено през 1895 г., La Biennale di Venezia днес е признато за една от най-престижните културни институции в света със събития в областта на изкуството, архитектурата, киното, танца, музиката и театъра.


Биеналето за архитектура 2023 във Венеция ще продължи до 26 ноември тази година.

spot_img

ПРочети още

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...

„Ким срещу Кание: Разводът“ в HBO Max от днес

"Ким срещу Кание: Разводът" е ексклузивна документална поредица в две части, която разкрива историята на най-обсъжданата раздяла в...

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

Филмът на Матео Гароне, отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор, е...