Четири нови тромпета ще радват публиката на Софийската филхармония

Сподели:

Тромпетистите на Софийската филхармония вече ще свирят на нови инструменти. Два B-тромпета и два C-тромпета на водещата световна марка Vincent Bach, модел Stradivarius бяха поръчани от Америка и от няколко дни са в ръцета на тромпетовата група на националния оркестър.
Моделът се слави със своето ненадминато качество и остава предпочитаният избор на музикантите от елитните оркестри.


„Тези инструменти са абсолютна класика, а моделите, освен ненадминатите качества, притежават и легендарен статут. Затова и бяха нашият естествен избор. С-тромпетът е правен по изискванията на легендарният тромпетист и преподавател Адолф Херсет – дългогодишен първи тромпет на Чикагска филхармония. В тромпетът е абсолютно легендарен модел 37 G ( Gold). Много хора си мислят, че тромпетът е просто жълт или позлатен, но всъщност в състава на материала от който е изработен има висок процент съдържание на злато. Оттам идва мекият и благороден звук“ – казва първият тромпетист на Софийската филхармония Петър Македонски.


На 4 май той ще представи Концерт за тромпет от Васил Казанджиев с един от новите инструменти. Диригент на вечерта ще бъде Росен Гергов, а в програмата са включени и Адажио из балета „Спартак“ от Арам Хачатурян и „Нощи в градините на Испания“ от Мануел де Файя със солист обичаната от родната публика пианистка Елена Башкирова.

Васил Казанджиев представя Концерта за тромпет така: „Третата част на произведението (рондото) е композирана по време на следването ми (трети курс) в Музикалната академия при проф. П. Владигеров. Другите две части ги прибавих по-късно, без той да знае.“


Творбата прозвучава за първи път в изпълнение на Васил Костов със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев през 1959 в Пловдив. Днес е сред най-обичаните произведения от тромпетистите заради своята виталност, спонтанна емоционалност и динамична ритмика, които дават възможности за максимална изява на виртуозитета на солиращия тромпет.


Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.


Петър Македонски е роден през 1988 в София в семейството на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е основател на школата по тромпет и първият български професор по тази специалност. От 10-годишна възраст Петър изучава тромпет и теория на музиката в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, през 2011завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Ангел Македонски. През 2018 защитава дисертация на тема „Мястото на ,,Концерт за тромпет и оркестър” от Васил Казанджиев в репертоара на българските тромпетисти. Творчески подход при овладяване на изпълнителските проблеми“, с която получава научна степен „доктор”.

Лауреат е на редица конкурси и състезания: Академичен конкурс в катедра ,,Медни духови и ударни инструменти” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов”, „Млади музикални дарования”, „Охридски бисери”, Международните конкурси „Музиката и земята“ (Grand Prix), „Надежди, Таланти, Майстори“ – Добрич, Международен конкурс за камерна музика – Пловдив и „La musique et la Terre” – Париж (Grand Prix).

Бил е стипендиант на Mинистерство на културата. За изпълнителските си постижения получава стипендия „Тодоров”.

Участвал е многократно като солист на Симфоничния оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Софийската филхармония, Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Нов Симфоничен оркестър, Симфониета – Враца, Симфоничен оркестър Хасково, Бургаска Опера, Симфониета – Шумен, Филхармония Чикаго Илинойс и др.

Свири редовно като солист и с камерните състави на Софийската филхармония, като Кварто Квартет, КласикАрт, Bella Voce и др., взима участие и в образователните концерти на детската програма към Софийската филхармония „Фортисимо фамилия“. Участвал е със Софийски симфоничен оркестър в Музикалната академия „Киджана“, Сиена.

Още като студент, след спечелен конкурс, работи като солист-тромпетист в оркестъра на Националния театър за опера и балет в София в продължение на три концертни сезона. От 2011 заема позицията на солист-тромпетист в Симфоничния оркестър на БНР до края на 2022, а от 2018 до момента съвместява същата длъжност в Софийската филхармония. От 2023 е главен асистент по тромпет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Заедно с пианистката Надежда Цанова създават през 2015 камерно дуо, с което стават лауреати на пет Международни конкурса за камерна музика. Благодарение на тези постижения получават престижната награда „Музикант на годината“ – 2017 на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио в раздел „Ансамбли“. Като дуо двамата са свирили в САЩ, Русия, Франция, Северна Македония, Босна и Херцеговина и др.

През 2022 заедно с виртуозния пианист Людмил Ангелов и бандеониста Стоян Караиванов създават „Libertrio”, вдъхновени от музиката на Астор Пиацола. Дебютът на Триото е бил на 30 юни 2022 със Симфониета –Шумен.

Петър Македонски е правил многократно записи за Златния фонд на БНР.

spot_img

ПРочети още

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...