Цар Иван Шишман е сред дарителите на Рилския манастир

Сподели:

Свидетелство за дарението на българския цар Иван Шишман (1371-1393 г.) за Рилския манастир е известната Рилска грамота. Тя е издадена преди точно 640 години на 21 септември 1378 г. Документът представлява хрисовул, тъй като носи златния печат на българския владетел. Писан е на пергамент с размери 130 х 22 см и с полуустав.

С тази грамота Рилската обител получава във владение редица села и метоси в югозападните български земи заедно със землищата им. Тя е ценен извор за българската история, тъй като освен всичко друго е важно свидетелство за административните и фискални служби през Българското средновековие, за правописа и др.

Рилската грамота от 1378 г. Снимка: Wikipedia
Рилската грамота от 1378 г.
Снимка: Wikipedia

Текстът в началото на грамотата показва отношението на българските средновековни царе към християнството, почитта им към светците и тяхното покровителство на църкви и манастири. Прозира представата за образа на идеалния владетел, който е благочестив и изпълнен с вяра. Става ясно, че историческата памет на българите е жива и пази спомена за българските царе от миналото.

„Нещо благочестиво и много приятно и похвално за всички христолюбиви царе е това да обичат и да имат горещо желание към светите и божествени църкви, в които са изписани образите на Богочовека и на неговите светии. Защото царят се украсява с венец, с многоценни камъни и бисер, но също така и с благочестие и вяра към Бога и с почитание към светите Негови църкви.

Поради това и моето царство, което владее по помазание от Бога и по апостолско предание престола на светопочиналите царе, и заради благочестиво християнство и топла обич към Бога и почитание към светите негови църкви и към божествения Негов образ, и към всичките негови светии, но най-много за обновление, помен и милостиня на светопочиналите първопрестолни царе на българския престол, заради всичко това и моето царство, като узна за този закон и предание, благоизволи царството ми да дарува това благообразно и всенастоящо златопечатано слово на моето царство на манастира на царството ми на светия отец Йоан Рилски, който се намира на мястото, наречено Рила, за всички негови села и за всички негови метоси, за всички владения и правдини, сиреч нови и стари. […]”

 

текст и снимка: Силвия Аризанова

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...