Днес празнуват художниците

Сподели:

На 18 октомври художниците отбелязват своя празник. За техен покровител се приема св. апостол Лука, чиято памет почитаме на същата дата. Той се счита за първия християнски иконописец. Според Свещеното предание той е нарисувал две икони: на Св. Богородица с Божествения младенец на ръце и на светите апостoли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии.

Св. Лука в миниатюра, поместена във византийски ръкопис от Х в. Снимка: Wikipedia
Св. Лука в миниатюра
Снимка: Wikipedia

Първото сдружение на български художници е Дружеството на художниците в България. То е основано на 24.06.1893 г. в гр. София като Дружество за поддържане на изкуството в България по инициатива на д-р Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Борис Михайлов, Георги Канела, арх. Йордан Миланов и др. Пръв негов председател е д-р Иван Шишманов, а подпредседател Иван Мърквичка. Първата изложба се организира през април 1894 г. в салона на гимнастическото дружество „Турнферайн” в София. По инициатива на ДХБ през юли 1895 г. започва издаването на първото българско списание за изобразителни изкуства „Изкуство”, редактирано от Антон Митов и Иван Мърквичка. През 1895 г. Константин Величков – министър на просветата, възлага на Дружеството да изготви законопроект за Държавно рисувално училище. През 1896 г. Народното събрание го одобрява и училището е открито като пръв негов директор е Иван Мърквичка. През 1902 г. Дружеството е преименувано в Дружество на художниците в България. През следващите години се появяват още подобни организации.

Съюзът на художниците в България е учреден по време на учредително събрание на художниците от цялата страна, проведено на 10.11.1944 г. Утвърден е със заповед № 3 от 14.12.1949 г. – Дирекция на МВР, гр. София, и е преименуван през 1959 г. в Съюз на българските художници – СБХ. Целта му е да да защитава честта и достойнството на своите членове; да гарантира творческата им свобода, права и интереси; да съдейства за развитието на българското изкуство; да поддържа контакти и обменя опит с други национални култури, творчески организации и творци и да осигурява професионална информация и да организира защита на авторските права на художниците и изкуствоведите.

снимка: pixabay.com

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...