Фестивал „Средновековна България“ във Велико Търново

Сподели:

Фестивалът „Средновековна България“ се проведе във Велико Търново. Градът беше домакин на историческите възстановки. Събитието беше част от програмата за националните чествания, посветени на 830-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

TON_1904

Инициативата е на Община Велико Търново и се реализира от клуб „Традиция“. Фестивалът включва поредица от исторически възстановки и реконструкции на крепостта Царевец, в църквата „Св. 40 мъченици“ и  църквата „Св. Димитър“, където е обявено въстанието на Асеневци.

TON_1889

По максимално автентичен начин бе представен бита, занаятите, изкуството и културата през Средновековието.  Фестивалът предлага уникално докосване до аромата, вкуса и цвета на онова време.

TON_1885

Вторият международен фестивал на исторически реконструкции „Ежедневието на средновековен Търновград“е атрактивно събитие, което възражда спомена за средните векове. Фокусът е върху управлението на един от най – забележителните владетели на Второто българско царство – цар Калоян. През 2017 година се навършват 820 години от възкачването му на престола. 

TON_1892

Повече от 100 участника от страната и чужбина се включиха в пресъздаването на духа и атмосферата на средните векове. Типичният за епохата бит бе показан във възстановки на лагери по източен и западен образец, обурудвани със съответните за периода вещи. Умелите ръце на реконструкторите възродиха забравени занаяти като калиграфия, свещолеене, иконопис, сечене на монети, производство на хартия, обработки на кожи, бижута и оръжия. Кулинари демонстрираха умения с рецепти от времето на Средновековието. Посетителите имаха възможността да се насладят и на вълшебната музика от средните векове.

репортер: Ася Георгиева
оператор : Венелин Бакалов
фотограф : Антон Хариев
постпродукция ; Симеон Симеонов

 

 

spot_img

ПРочети още

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...

„Ким срещу Кание: Разводът“ в HBO Max от днес

"Ким срещу Кание: Разводът" е ексклузивна документална поредица в две части, която разкрива историята на най-обсъжданата раздяла в...

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

Филмът на Матео Гароне, отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор, е...