Флоренция – люлката на Ренесанса… (част III)

Сподели:

Флоренция е приказна! Магията на Ренесанса и средновековната атмосфера витае в красивия тоскански град. В част I започнахме нашия разказ и истории от времето на Медичите, за да преминем през част II, където ви разказахме за Понте Векио, Плаца де ла Синьори, Палацо Векио, скулпторното богатство на открито, начело с Давид на Микеланджело, та дори и за фреската на Вазари, Сerca Trova, превърнал се в мистичен сюжет в „АД“ на Дан Браун. Сега е ред да се впуснем по улиците на Флоренция и да се потопим в още богатства и история.

IMGP8653

Дуомо! Силуетът на катедралата Санта Мария дел Фиоре е видим от цялата долина на река Арно и се е превърнал в емблема на Флоренция. Прочутият купол на Брунелесни, сътворен от 4 милиона тухли, без конструкция и всички други чудатости на трицветната катедрала може да видите ТУК.

А ние продължаваме из Ренесансовите потайности на града.

IMGP8695

IMGP8754

И след като става думи за емблематичните църкви на града, то непременно трябва да споменем за базиликата „Санта Кроче“. Тя е свещена за флорентинци. На входа й се издига скулптора на Данте Алигиери, който със своята Божествена комедия, макар и прогонен от Флоренция, ще положи литературното начало на Ренесанса. А вътре… Църквата е мемориал на великите умове на Възраждането и тук са гробниците на някои от тях.

IMGP8711

IMGP8706

Микеланджело е роден във Флоренция и макар по-голямата част от живота му да преминава в Рим, той приживе пожелава да бъде погребан в родния си град. Не кой и да е, а самият Вазари проектира последния му дом. Фигурите отстрани на саркофага представляват Скулптурата, Художественото изкуство и Архитектурата. Микеланджело умира през 1564 г. в Рим на почти 90-годишна възраст. Тялото му е пренесено в родната Флоренция. Погребан е на изключително емоционална церемония в църквата „Сан Лоренцо“, но скоро след това Вазари се заема със задачата да изпълни последното му желание – да почива именно в „Санта Кроче“.

IMGP8699

IMGP8702

Тук е гроба и на още един велик откривател в историята на човечеството – Галилео Галилей. „И все пак Земята е кръгла и се върти!„. Поколенията са отдали достойна почест на големия учен и изобретател тук, в Санта Кроче.

IMGP8703

IMGP8727

IMGP8741

Тук са и гробовете на Леон Баттиста Алберти, Лоренцо Бартолини, Николо Макиавелли, Джакомо Росини и други.

ca369758efcc19eeb629a49c2edb4cd2

Отправяме се към следващата уникална дестинация на Флоренция – галерия Уфици. Опашките са страхотни и най-удобно е да си направите онлайн резервация. Наистина всеки един човек, дошъл тук, в тази средновековна приказка иска да посети Уфици и да се наслади на едни от най-прочутите творби в световната история на изкуствата. Тук е и Венера, която се ражда от вълните на Ботичели, тук са едни от най-ценните творби на Леонардо да Винчи, на Рафаело… Не може да се преразкаже, повярвайте! Трябва да се види!

9029642

На практика това е най-старата картинна галерия в света, най-значимата в Италия и една от най-известните в Европа и света. Безбройни са шедьоврите, някои от които представляват най-високите достижения на Западноевропейското изкуство. Тук могат да се видят творби на Джото, Паоло Учело, Доменико Гирландайо, Филипо Липи, Мазолино, Мазачо, Андреа дел Сарто, Тициан, Верокио и т.н. Едни от най-прочутите произведения, заради които стотици посещават галерията всеки божи ден, са картините на Сандро Ботичели „Раждането на Венера“ и „Пролет“; „Благовещение“ на Леонардо да Винчи; „Светото семейство (Тондо Дони)“ на Микеланджело.

IMGP8769

На ред е Двореца Пити...Да, разбираме, че този разказ е доста дълъг.  Но няма как – Флоренция е толкова богата, толкова изненадваща и толкова великолепна, че не може да бъде побрана в няколко абзаца.

IMGP8809

Построен е от богатата търговска фамилия Пити в съревнование с Медичите, които по същото време (в средата на XV век) изградили едноименния си дворец от другата страна на реката. Медичи отказали на Брунелески да построи двореца им, тъй като предложението му било твърде разточително. Лука Пити обаче не се поколебал и възложил на известния архитект да реализира пищния си проект. Пити обаче загубили надпреварата. Похарчили за строежа на двореца повече, отколкото можели да си позволят и фалирали. Били принудени, век след началото на строежа, да продадат пищния си дворец на… Козимо I Медичи. Козимо обаче бил изключителен дипломат и направил така, че да изглежда, че покупката се прави от съпругата му. Все пак Медичи се преместват в Палацо Пити около 15-тина години по-късно. Оттогава този дворец остава неизменно свързан със седалището на властта – при Наполеон и след обединението на Италия също. По времето, когато за кратко Флоренция е столица на Италия, Палацо Пити е използван като кралската резиденция на Виктор Емануил II. Днес в него е разположена Палатинската галерия, в която са изложени творби на майстори като Рафаел, Андреа дел Сарто, Ботичели, Тициан, Веронезе и т.н.

IMGP8856

IMGP8877

IMGP8786

Наистина е необходимо доста време и сили, за да се види цялата красота на Палацо Пити и се разгледат всичките му зали и експозиции. Тук е и Музеят на дрехите. Но нека да се разходим в прочутите му градини – Боболи. Те са разположени на стръмен хълм под формата на огромен триъгълник. В началото им, откъм двореца, е изграден амфитеатър. В центъра му е поставен обелиск, взет от храма на Амон в Луксор. Лехи с цветя, поляни, фонтани, павилиони, приказни скулптори  – това са градините Боболи!

IMGP8784

И след дългата, но не и изтощителна разходка из магиите на Флоренция, с право се потапяме в атмосферата на малките улички, магазинчета за кожи и сувенири. Ресторантите ни заливат с италиански вкусотии, гарнирани с класно тосканско вино и  ни пренасят във вековете.

12939157_471466699719151_1691488467_n

И задължително за финал – едно желато (сладолед), защото, ако си бил във Флоренция и не си пробвал най-вкусните сладоледи в света, то тогава…

текст и снимки: Валерия Симеонова

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...