Гробницата на Иисус Христос е на около 1700 години според учени

Сподели:

Определиха възрастта на гробницата на Иисус Христос в Йерусалим. Резултатите от проучването обявиха експлузивно от National Geographic. Строителните материали от вътрешността са датирани от римско време.

През вековете църквата „Възкресение Христово”, където се намира Гроба Господен, е претърпяла множество сътресения. Тя е била напълно унищожена през 1009 г. и впоследствие възстановена. Това кара учените да си зададат въпроса дали това е истинското място, където според преданието е бил погребан и е възкръснал Иисус Христос.

Гробницата беше отворена за проучвания в края на минала година. Археолози от Атинския национален технически университет имаха възможност да надникнат вътре и за краткото време, преди отново да бъде затворена, да направят своите проучвания.

Новите изследвания показват, че пробата от хоросана между варовиковата повърност на гробницата и мраморната плоча, която я покрива, се датира от 324 г. Според сведенията, около 326 г. тя е открита и изградена от римляните.

Досега най-ранните архитектурни свидетелства, открити в и около гробницата, се датираха от периода на кръстоносците, от преди около 1000 години.

Проучванията няма как да докажат, че точно това е мястото на погребението на Иисус, но показват, че е възможно император Константин Велики наистина да е изградил гробница там.

В житийната литература още през Средновековието се разказва за поклонническото пътуване на майката на Константин Велики – Елена до Светите земи. Според свидетелствата тя построява църковни храмове, включително този на мястото на Божия гроб. Всъщност проучването на археолозите потвърждава това.

Снимка: hcef.org

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...