Хотел Рила в София ще бъде съборен

Сподели:

Район Средец в София съобщи: „Уважаеми столичани,
В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел „Рила“. Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част“.

В становището си до главния архитект на София – Трайчо Трайков кмет на райот „Средец“ изброява значението на следните обстоятелства:
– Обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“.
– Новопредвидената сграда е разположена  в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“.
– Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност  „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.

Припомняме, че до преди няколко години хотел Рила бе собственост на Васил Божков. През 2017 година е придобито от дружество, свързано с Брендо.

 

 

 

spot_img

ПРочети още

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...

„Ким срещу Кание: Разводът“ в HBO Max от днес

"Ким срещу Кание: Разводът" е ексклузивна документална поредица в две части, която разкрива историята на най-обсъжданата раздяла в...

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

Филмът на Матео Гароне, отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор, е...