Национален военноисторически музей стартира кампания „Град в руини”

Сподели:

Национален военноисторически музей стартира кампания „Град в руини. Твоята история за бомбардировките над София”, чиято цел е да събере спомени, фотографии и вещи, свързани с едни от най-драматичните моменти от историята на столицата – бомбардировките през Втората световна война.

От музея призовават:

„Ако ти или твоите близки пазите спомена за войната и за изгубеното наследство на София и искаш те да станат част от колективната памет на нашия град, се свържи с нас във Facebook или на nvim.pr@gmail.com. С твоя помощ ще изградим пълнокръвен разказ за столицата преди, по време и след бомбардировките.”

Предвижда се да се създаде безплатно интерактивно приложение за мобилни устройства – пътеводител към изгубеното в бомбардировките от Втората световна война недвижимо наследство на София, с което разходката из съвременния град ще се превърне в общуване с миналото. Също така идеята е да се създаде сетивно пространство в Националния военноисторически музей, което ще потопи назад в годините на бомбардировките и ще предизвика да се разходите из разрушените улици, покрай съборените сгради и да изживеете войната.

Кампанията е част от проекта „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ на Националния военноисторически музей, финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Вижте още: Връчиха наградата „Музей на годината”

снимка: НВИМ

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...