Наемодателите в Airbnb разпродават имотите си

Сподели:

В последните две години единственият доход на Офийлд идва от наематели в Airbnb. Всичко върви прекрасно, докато през март Covid-19 достига до САЩ. Мерките, целящи овладяване на здравната криза, принуждават хората да се откажат от резервациите си, а американката трябва да свали обявите за краткосрочно използване на имота и да предложи 30 дневен договор. Не получава нито едно запитване, а къщата й на плажа стои празна повече от два месеца.

item_item12-880x494

Когато съпругът й губи работата си, семейството решава да продаде имота, защото ипотеката започва да им тежи. След като глобалният туризъм на практика спря по време на пандемията, редица домакини в Airbnb планират да намерят нови собственици за имотите си. Тези отчаяни ходове са продиктувани от вероятността наемодателите да изгубят хиляди долари месечно под формата на отменени резервации, докато сметките, разходите за поддръжка и вноските по ипотеките се трупат.

Тази внезапна и болезнена промяна очертава потенциалните рискове от това човек да заложи поминъка си на новите технологични платформи. Пандемията постави бизнес моделът на Airbnb под въпрос. Вместо да направи бляскав дебют на Уолстрийт тази година, както планираше, компанията освободи около 25% от служителите си.

Междувременно тя не може да помогне на собствениците на имоти, които са гръбнакът на нейната услуга. От Airbnb обявиха в края на март, че ще плащат на наемодателите 25% от цената на отменените резервации, но според наемодателите тази мярка не е достатъчна.

Финансовите последици от пандемията може да доведат до масов отлив от Airbnb. Джейк Улф използва платформата, за да търси наематели повече от пет години, но през март продава имота си. „Мисля, че няма да използвам Airbnb като наемодател отново“ споделя Улф. За други, ситуацията води до вземането на болезнени решения относно това с кои свои имоти да се разделят и кои да запазят.

Кристина Зилма предлага 25 имота в Airbnb от девет години, но само един от тях е неин. Някои от собствениците, с които тя работи, обмислят сваляне на обявите или предлагане само на дългосрочни наеми, което допълнително засилва несигурността около нейния бизнес.

Досега Зилма е наемала шест от имотите на фиксирани цени, вариращи от 2 800 до 5 600 долара на месец, след което ги отдава краткосрочно в Airbnb. Останалата част от имотите са под формата на партньорство с наемодателите, при което тя получава дял в замяна на поддръжката на имота и посредничество между двете страни.

Част от собствениците на къщи и апартаменти се опитват да издържат на пазара още малко. Синди Кабралес и нейният съпруг са решили да продадат един от трите си имота в Колорадо, които отдават под наем в Airbnb, но имат една резервация за юли, която засега не е отменена и искат да бъдат коректни. „Печалбите са толкова ниски, че няма никакъв смисъл да поддържаме къщата“, признава Кабралес.

 

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...