Най-скъпото произведение на изкуството изчезна

Сподели:

Картината „Спасителят на света”, която се превърна в най-скъпото произведение на изкуството, купувано някога на търг, трябваше да се появи преди половин година в поделението на Лувъра в Обединените арабски емирства, но днес никой не знае къде се намира. Макар и с все още недоказано категорично авторство на Леонардо да Винчи, през ноември 2017 г. на търг бяха платени 450.3 млн долара за картината.

Кандидатът бе анонимен и месеци по-късно журналистически разследвания насочиха вниманието към саудитския кралски двор и може би лично към престолонаследника Мохамед бин Салман, съобщава „Дневник”.

Министерството на културата на Абу Даби обяви миналата година, че е получил възможност да включи произведението в експозицията на местния Лувър редом с картини на Рембранд, Вермеер, Моне, Ван Гог и Мондриан. Но нищо не последва, няма обяснение какво се случва, министерството мълчи, а от „Лувъра в Абу Даби” неофициално твърдят, че нямат представа къде е картината, съобщи „Ню Йорк таймс”.

От парижкия „Лувър” също не могат да установят местонахождението. Френското правителство, което управлява „Лувъра” във френската столица, все още се надява тази есен да включи „Спасителят на света“ в изложбата по повод 500 години от смъртта на Леонардо.

Последната известна информация за „Спасителят на света” е за изпращането ѝ в Цюрих за експертна оценка от застрахователна компания. Но този анализ е бил отменен и след това следата изчезва.

Вижте още: Уникална картина на Леонардо да Винчи на търг с цена от $100 милиона

снимка: Wikipedia

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...