НАСА публикува снимка на буря на Юпитер

Сподели:

НАСА публикува снимка на необичайно красив вихър в южния екваториален пояс на Юпитер. Кадърът е бил направен с космическия апарат Джуно, от височина осем хиляди километра над повърхностния слой облаци.

На снимката се вижда, че голямата циклонна буря е съпроводена от две по-малки вихъра. Учените подчертават, че това явление не бива да се бърка с Голямото червено петно – най-мащабният вихър в слънчевата система.

Червено – оранжевият цвят на бурите се създава благодарение на химическите вещества – хромофори, чиято природа и до сега остава неизучена.

Джуно започва работа на 5 август 2011 г.. За да изследва Юпитер апаратът навлиза в орбитата на планетата през юли 2016 г. В задачите на апарата се включва изучаването на гравитационното и магнитното поле на планетата, а също така проверка на хипотезата, че Сатурн има и твърдо ядро.

РИА Новости

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...