НФА „Българе“ – посланието на България към света

Сподели:

В началото бе мечтата

Казват, че един човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Това напълно важи за създателя и продуцента на НФА “Българе” Христо Димитров. Възпитаникът на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив е последователен в мечтите и идеите си, осенили го още докато отбива военната си служба във флота. Точно там го заварват демократичните промени  в България и  съвсем естествено е ентусиазмът и въображението на младежа да са в стремителен полет. Прегърнал впоследствие максимата “Лягай с мечти, но ставай с цели!”, Христо превръща хобито си да танцува български народни танци в професия – записва специалност “Хореографска режисура”.

Дипломира се през 1994 г. в класа на проф. Луканов и започва да търси поле за изява, за да превърне в реалност дълго обмисляната идея за грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски региона на родината ни – Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.

Българе

 

Вече е прозрял, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители, които да преминат специален етап на подготовка и да изнесат на плещите си тази отговорна задача. Идеята е подкрепена от сестрата на Христо – Елена, но най-мощен тласък при реализирането й дава присъединяването на един неочакван съмишленик – британския гражданин Ян Чарлз Андерсон (впоследствие съпруг на Елена), който финансира създаването на проекта. Въпреки че първоначално предвиденият бюджет се увеличава девет пъти, Ян Андерсон не се отказва и проектът е реализиран.

Рожден ден – два пъти в годината

1 октомври 2002 г. – началото

В една малка танцова зала на Софийския булевард “Мария Луиза”, Христо и Елена Димитрови събират 20 танцьори – някои са професионалисти, други все още ученици в хореографското училище, а има и любители. Пред тях застават хореографът Христо Димитров и балетмайсторът Живко Иванов. Никой от присъстващите не подозира, че само след шест месеца заедно ще пожънат грандиозен успех още с дебюта си. Колективът не само ще направи революция в развитието на българския музикален и танцов фолклор, но ще се превърне в най-големия частен професионален фолклорен ансамбъл в Европа.

3 април 2003г. – дебютът

В препълнената Зала 1 на НДК над 5000 зрители са станали на крака и с неочакван и за тях самите прилив на патриотизъм с нестихващи овации и неколкократни бисове изразяват своята възхита от брилянтното изпълнение на всичко, което “Българе” са показали на сцената в дебютния си танцов спектакъл “Това е България!”. Грандиозното тържество на българския дух е очаровало и дори просълзило повечето присъстващи. Създаден и поднесен по един традиционен,но и съвременен начин, спектакълътдостига до своя адресат. Оттук нататък, след като го е видял веднъж, зрителят вече  не е същият. Става ясно,че разнообразният и уникален български фолклор,показан със съвременен саунд,специални ефекти и осветление, ще бъде ново течение в българското фолклорно сценично изкуство.

Българе в Земен

„Още от миналия век носех в себе си идеята за този спектакъл!“, споделя  с усмивка Христо Димитров за реализираната си мечта – идея – цел “Това е България!”. Не споменава за първоначалните съмнения и терзания на много от танцьорите, които са наясно колко трудно е днес в България човек да се издържа финансово само от български фолклор. Скромно премълчава колко от тях е заразил с ентусиазма и оптимизма си и ги е върнал отново към призванието им да танцуват. А човек винаги се чувства по-пълноценен, когато се занимават с това, което най-много обича и което умее най-добре. Подборът на кадри в ансамбъла се случва по естествен път – в него остават тези, които могат. Работата в “Българе” изисква себераздаване до крайност, всичко се прави с едно изключително желание и духовна мотивация. В колектива е създадена е атмосфера на разбирателство и взаимопомощ, каквато може да бъде само сред съмишленици и приятели, между хора с чувство за дълг и дисциплина, които мислят по един и същи начин в посока на общата идея и общата кауза. Именно благодарение на тази сплав от дух и патриотизъм ансамбъл “Българе” успява да докаже с изявите си, че високопрофесионалното изкуство може да пробие и да оцелее в България.

Българе

Спектаклите

„Това е България!” – музикално-танцов фолклоренспектакъл с премиера на 3 април 2003 г. в Зала 1 на НДК. Сценарият, хореографията и режисурата на дебютния спектакъл на НФА „Българе” са на Христо Димитров. По интригуващ начин в седем сценични картини той представя богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте фолклорни области на България. Повествованието се води от разказвач, в ролята на който е именитият български актьор Георги Черкелов, а в картината „Добруджа” с вдъхновен танц на майстора се изявява лично хореографът Христо Димитров .

Филмът „Това е България!” е екранизирана версия на едноименния спектакъл на ансамбъл „Българе”. Премиерата на лентата е в навечерието на Трети март 2012 г.Това е един от първите музикално-танцови фолклорни филми у нас. Сценарият, хореографията и режисурата са дело на Христо Димитров.

„България през вековете” – историческият спектакъл е с премиера на 6 юни 2006 г. И вторият мащабен проект в репертоара на ансамбъла  е по сценарий, хореография и режисура на Христо Димитров. Спектакълът е едно пътешествие през историята на България, започващо от времето на кан Кубрат и завършващо в началото на ХХ век. В седемте сценични картини, проследяващи най-емблематичните периоди на гордост и на изпитания за българите, изпълнителите се представят не само като изключителни танцьори и певци, но и като талантливи актьори, акробати, каскадьори и бойци.

Българе в Земен

„Албена” – музикално-танцов спектакъл с премиера на 15 май 2007 г. Третият спектакъл на „Българе” е посветен на красотата и силата на българката и на българската народна песен. В главната роля е солистката Албена Вескова. По време на 100-минутното представление тя разкрива таланта си на актриса, певица и автор на песни, изпявайки на живо 15 песни от Родопите, Добруджа, Тракия и Македония. Една от картините включва атрактивно надиграване между петимата най-добри танцьори от различни фолклорни области на България, в което участва лично хореографът Христо Димитров. Ездачи и коне на сцената, балерини и каскадьори са неговите новаторски решения като сценарист и режисьор на спектакъла.

– „Осмото чудо” е четвъртият мащабен спектакъл, който в момента  „Българе” подготвя за репертоара си.

Признанието

За изминалите вече 13 години НФА “Българе” има над 1600 представления и концерти в страната и чужбина. Освен в родината си, за това време танцьорите от “Българе” спечелиха овациите и сърцата на публиката в Русия, САЩ, Канада, Франция, Германия, Австрия, Люксембург, Румъния, Чехия, Унгария, Израел, Япония, Гърция, Сърбия, Македония, Албания, Швейцария, Белгия, Холандия, Казахстан, общо 22 държави по света. Ансамбъл “Българе” е първият български фолклорен ансамбъл, гостувал на Бродуей – Ню Йорк. До момента ансамбълът е участвал в над 30 мащабни благотворителни инициативи. С НФА “Българе” работят едни от най-добрите композитори, музиканти, сценографи, дизайнери и художници на костюми в страната. За изявите на ансамбъла са ушити стотици костюми от различни етнографски области на България, изработени са мечове, щитове, пушки и дори черешово топче за реквизита на спектаклите.

Българе в Земен

Днес Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ е една от културните визитки на България. В последните години с изключителна популярност се ползва и създадения през 2008 година от Фондация „Българе“ и съмишленици Международен Фестивал на фолклорната носия в село Жеравна, на който ансамбълът е неизменен домакин.

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...