Отбелязваме Успение на св. Методий

Сподели:

На 6 април Българската православна църква отбелязва Успение на св. Методий. Паметта на светителя се чества и на 11 май, заедно с неговия по-малък брат св. Константин – Кирил Философ. Той е един от светите Седмочисленици, които почитаме на 27 юли. На 30 декември 1980 г. светите братя са обявени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа.

Голямата почит, с която се слави Методий и неговия брат Кирил, е заради огромната стойност на книжовната им и просветителска дейност за славянските народи, в това число и българския.

Св. Методий е роден ок. 815 г. в Солун и умира на 6 април 885 г. във Великоморавия. Основни сведения за живота и дейността му откриваме в неговите жития, тези на брат му Кирил, в житийните текстове на неговите ученици Климент Охридски и Наум, както и в някои други извори.

В памет на делото му припомняме кратък откъс от произведението на Черноризец Храбър „За буквите”:

„Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите или превел книгите, или в кое време?”, то рядко измежду тях знаят. Ако обаче запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?”, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил: той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.” И ако питаш в кое време, те знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса, българския княз, и на Ростица, моравския княз, и на Коцел, блатенския княз, в годината 6363 от създаването на света (855).”

На 6 април Църквата още почита св. Евтихий, също св. мчци Тимотей и Диоген. Имен ден празнува Страхил.

Текст: Силвия Аризанова
Снимка: Стенопис на св. Методий от параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Габровдол

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...