„Саграда Фамилия“ – гениалният стремеж към Бог

Сподели:

Едно невероятно творение, което с право се нареди сред новите претенденти за чудесата на света. Едно истинско чудо на гениалния архитект Антонио Гауди, с което той отправя предизвикателство към всички разбирания и възприятия на човечеството за вярата му в Бога. Предизвикателство, което сякаш е без край, защото вездесъщата катедрала Саграда Фамилия (Светото семейство, б. р.) не е довършена и до днес. Той посвещава последните 40 години от живота си на тази сграда. „Хвърлената ръкавица“ все още не е поета до край и до днес сданието е опасано от скелета и заграждения. И до ден-днешен човечеството не е в състояние да довърши до край тази свръхидея, този творчески полет към Бога.  Една от причината за незавършването, вероятно се корени във факта, че „Саграда Фамилия“ се строи само от дарения, формула, която самия Гауди е поставил в началото…

IMGP2251

Символът на Барселона е започнат през 1882 година по идея на каталунския книжар Хосе Мария Бокабелла, с идеята да се построи храм с името на Св. Йосиф. От 1883 година в строежа се включва Гауди, поставяйки пред себе си амбициозната цел да създаде за красивата Барселона (която точно тогава е в изключителен разцвет и икономически подем), нов грандиозен храм, невиждан  досега. Той разработва сложна система от религиозна символика – 18 грандиозни кули с параболична форма, в чест на 12-те апостола, 4-мата евангелисти, Дева Мария и Исус Христос.  Куполът на Исус Христос се  извисява над другите, а всяка кула е с уникална вретенообразна форма и има стълбище във вътрешността си. По хоризонтала и вертикала има надписи „Свети, Свети, Свети“ и „Слава на Всевишния“, а като завършек всяка от тях има сюрреалистично решение с пластика от керамика в цветовете на земята и оригинални кръстове.

IMGP2266

Смъртта на архитекта, през 1926 година,  43 години сред началото на строежа, я оставя  недовършена. И днес проектът му за храма, всички ескизи и макети се намират в Музея на Саграда Фамилия, разположен в подножието на фасадата на Страстите.

IMGP2233

От този момент до днес, строителството на храма не е преставало, но не е и приключено. При все това, този храм олицетворява много неща: вездесъщия стремеж на един гений да материализира космополитната си визия за вярата и хората; стремежът на човечеството към висините; копиране на форми и гледки от природата, чрез изказните средста на материите й;  неуморимият човешкия труд, подчинен на висша цел; стремежът да човечеството да остави своята диря във Вселената и послания за поколенията… Дълго може да се дават определения за символиката на това магично творение.  А едно малко момиченце до мен, наблюдавайки „Саграда Фамилия“ с отворени очи, въпреки светещото слънце, попита майка си: „Мамо, нали много прилича на онзи пясъчен замък, дето си правихме на плажа миналото лято?“ Съгласих се веднага с малката туристка и се замислих, че сградата е наистина толкова необяснима и свръхестествена, че всъщност е  много ясна и проста – един вечен стремеж към съзидание и към Бог, към висините на вярата.

IMGP2317

„Саграда Фамилия“, в своята вечност и развитие ни открива една огромна тайна и дава отговорът на най-важния въпрос терзаещ човечеството: Как да достигнем до Бога? Разпятието има централно място в храма. Как? Чрез кръста! Само разпятието и смъртта на Исус Христос е възможна да примири грешните човеци с праведния Бог. Само възкресението от смъртта на Спасителя, дава вечен живот за тези, които вярват в Него. Това е най-великата тайна, която е в основата на Саграда Фамилия. Тя е и в основата и на самото християнство.

https://www.youtube.com/watch?v=RcDmloG3tXU

Очаква се „Саграда фамилия“ да бъде завършена през 2026 г., когато се навършват 100 години от смъртта на гениалния  архитект Антонио Гауди. Видеото представя какво още има да се изгради по проект и как ще изглежда, когато един ден делото на живота му придобие завършен вид.

spot_img

ПРочети още

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...