Селото от „Кодът на Да Винчи“ пълно с иманяри

Сподели:

Историческо френско селище е на изчезване след като стотици иманяри тръгнаха за лов на съкровища в него, довело до незаконни разкопки и вандализъм в района. Дълбок изкоп до място, където е имало църква в Рен льо Шато, малка община край Каркасон в южна Франция, бе открит в края на декември от хора в селото. Местните хора извикали полицията, но заподозрените за изкопаването на дупката остават на свобода. Заместник-кметът Марсел Каптие каза, че изкопаването на дупки е донесло спомени за по-ранни атаки от вандали.

5e_060jtq

„Преди всичко това не трябва да се случва отново. Не искаме вълна от ловци на съкровища „, каза той пред „Льо Паризиен“, цитиран от Евронюз.

5e_pnbufq

Църквата „Св. Мария Магдалина“ се намира в центъра на селото. Легендата казва, че един свещеник от деветнайсети век, Абе Сауниере, забогатява, след като разкрива царското съкровище под един от стълбовете на храма. Свещеникът използвал богатството си, за да построи луксозна вила, кулата Магдала и напълно да възстанови тогава разрушената църква. Историята вдъхновява писателя Дан Браун за книгата „Кодът на Да Винчи“, в която римокатолическият духовник е главен герой.

5e_o9tm24

Десетки хиляди посетители пристигат в живописното селище на хълма всяка година, много от които без съмнение са привлечени от изкушението да издирят скрито съкровище. Търсенето на съкровища започнало в началото на 1900 г., когато слугинята на Саунер, Мари Денарьод, твърди, че свещеникът е погребал бижута и монети под Рен-ле-Шато. През годините научни изследователи и обикновени иманяри се стичат в района и помрачават пейзажа – толкова много, че кметът забранил неразрешеното копаене. Но любопитството на хората очевидно продължава.

снимки: Shutterstock

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...