Търсят се доброволци!

Сподели:

Търсят се доброволци, които да се включат във традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение „За Земята“, съобщават от организацията.

Почистването ще се проведе в Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“ от 4 до 10 септември. Маршрутът започва от местността Узана и Природен парк „Българка“ и преминава през хижите „Мазалат“ и „Триглав“ в Национален парк „Централен Балкан“. 

Участниците в самото чистене заплащат символична такса от 10 лева, която отива във фонда за следващото почистване през 2018 г. С инициативата си те искат да насочат вниманието към проблемите с отпадъците в защитените територии, като същевременно покажат красотата и богатство им.

IMG_4828_

От „За Земята“ осигурява храна, места за палатки и работни материали за участниците. Организирано е извозването на събраните боклуци. Очаква се да се включат десетки хора.Организаторите призовават за предварителна регистрация за участие чрез попълване на кратък формуляр.

Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните паркове в България около 100 тона отпадъци. Огромна част от боклуците (над 21 тона) са почистени през 2013 година край хижите на територията на Национален парк „Централен Балкан“, като за това допринасят над 150 доброволци.

Според сдружението инициативата има резултат, защото отпадъците в националните паркове намаляват.

 

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...