Тъжният Ориент Експрес…

Сподели:

Фотографът от Ротердам с творчески псевдоним Брайън ни представя част от историята, която е останала в забвение. Подобно на Здравко Йончев, който преди време ни представи тъжната красота на забравените красиви сгради на София, холандецът ни разказва в кадри за избледнялата легенда Гранд Ориент Експрес.

Една от кабините на изоставения в Белгия Ориент Експрес
Една от кабините на изоставения в Белгия Ориент Експрес

Влакът, който определено е емблема на лукса  през 1883 г. и свързва Запада и Изтока. Една истинска легенда, приютила във вагоните си европейски величия и пътешественици в пътя им към предизвикателствата на Ориента.

Изоставеният в Белгия Ориент Експрес
Изоставеният в Белгия Ориент Експрес

Ако си спомняте именно в Ориент Експрес се разиграва сюжетната линия на мега спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе, представен в средата на юни тази година. В една от неговите луксозни кабини Джеймс Баучер, изигран от Бен Крос, разкрива тайните на българските ритми на унгарския композитор Барток.

Бен Крос в ролята на Джеймс Баучер от спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе
Бен Крос в ролята на Джеймс Баучер от спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе

И не само. Много романи и филмови екранизации се случват именно в легендарния Ориент Експрес.

Ориент Експрес днес
Ориент Експрес днес

Всъщност има останали няколко от тези красавци по света. Един от тях, например, е променил предназначението си и е превърнат в в хотелски апартаменти във Венеция – Simplon Orient Express. Другият, този, който ще видите на снимките по-долу, се разпада в Белгия, недокоснат от последното си пътуване през декември 2009 година.
Ориент Експрес е само една от добрите находки на фотографа и урбанист Брайън. „Опитвам се да предам чувства и емоции на това, което е безвъзвратно минало. И ако гледайки тези кадри  хората започнат да си задават въпросите „какво, защо, кога „, тогава значи съм успял!“.

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...