Топ 10 на световните архитектурни творения (част I)

Сподели:

Днес е международният ден на архитектурата. И точно в  такива дни е хубаво да си припомним великите творения на човешката фантазия,  красивата креативност на архитектурната мисъл и божествената  красота на съзиданието. Човекът, в стремежа си да остави вековни следи след себе си, е създавал и изграждал велики неща.  Замисляли ли сте се, обаче, че всичко е започвало само с една идея в главата на твореца, с една размита мисъл, която постепенно се е одухотворявала, развивала, финализирала.  А после все е имало поне един последовател на дръзките архитектурни есхизи, който е материализирал полета на мисълта. Ето и класацията на  IN LIFE – ТОП 10 на световните архитектурни творения, консултирана от архитекти, без специалните претенции за изчерпателност и без градация в подредбата:

10342725_10152366373857208_1762559072_n

1. Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет.

Тя не просто е първото от Седемте чудеса на света, а и единствения  оцелял архитектурен паметник от тази своеобразна класация. Творението, създадено преди толкова много векове упорито е издържало проверката на времето.  Хеопсовата пирамида, известна още като Великата пирамида, също Голямата пирамида в Гиза и Пирамидата на Хеопс, е най-известната пирамида в света. Египтолозите предполагат, че тя е служила за гробница  на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу, по-известен с гръцкото си име Хеопс, управлявал Древен Египет  през 2606 – 2583г. пр. н. е.  Името на авторът-архитект  е потънало в забвението на древността, но творението му остава за поколенията. Все пак, по данни на артефакти и изследвания на археолози, това най-вероятно е  архитекта Хемон ( Хемиону). Според египтолози Хеопсовата пирамида е построена за около 20 години. Тя е най-старата и най-голямата пирамида от трите в Гиза. Стените й са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера.Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 m и страна на основата 231 m, но днес тя е висока 138,75 m, а основата ий има дължина 230,4 m. В продължение на четири хилядолетия тя е била най-високата постройка в света.

1024px-Taj_Mahal,_Agra,_India_edit3

2. Тадж Махал Индия

 Тадж Махал  е мавзолей в град Агра,  Индия, построен от монголския владетел  Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е смятан за едно от най-бляскавите творения на човешкия гений, съчетаващ ислямска, индийска и персийска архитектура и елементи.  През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е смятан за един от най-красивите архитектурни творения в света и е безспорен  символ на вечната любов. Въпреки, че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Строителството започва около 1632 година и е завършено около 1653 година, като в него участват хиляди строители и занаятчии.Комплексът е изграден под прекия надзор на владетеля от група архитекти, сред които Абделкарим Мамур Хан, Макрамат Хан и Устад Ахмад.

IMGP2251

3. Саграда Фамилия

Едно невероятно творение, което с право се нареди сред новите претенденти за Чудесата на света. Едно истинско чудо на гениалния архитект Антонио Гауди, с което той отправя предизвикателство към всички разбирания и възприятия на човечеството за вярата му в Бога. Предизвикателство, което сякаш е без край, защото вездесъщата Саграда Фамилия не е довършена и до днес.  Гауди  посвещава последните  40 години от живота си на тази сграда. „Хвърлената ръкавица” все още не е поета до край и до днес сданието е опасано от скелета и заграждения.  Една от причината за незавършването, вероятно се корени във факта, че Саграда Фамилия се строй само от дарения, формула, която самия Гауди е поставил в началото. Символът на Барселона е започнат през 1882 година по идея на каталунския книжар Хосе Мария Бокабелла, с идеята да се построи храм с името на Св. Йосиф. От 1883 година в строежа се включва архитектът Антонио Гауди, поставяйки пред себе си амбициозната цел да създаде за красивата Барселона /която точно тогава е в изключителен разцвет и икономически подем/ нов грандиозен храм, невиждан  до сега.Той разработил сложна система от религиозна символика – 18 грандиозни кули с параболична форма, в чест на 12-те апостола, 4-те евангелисти , Дева Мария и Исус Христос.  Купулът на Исус Христос се  извисява над другите, а всяка кула е с уникална вретенообразна форма и има стълбище във вътрешността си. По хоризонтала и вертикала иманадписи „Свети, Свети, Свети” и  „Слава на Всевишния”, а в завършек всяка кула има сюрреалистично решение с пластика от керамика в цветовете на земята и оригинални кръстове. Смъртта на архитекта, през 1926 година,  43 години сред началото на Саграда Фамилия я оставя  недовършена. И днес проекта му за Храма, всички есхизи и макети се намират в Музея на Саграда Фамилия, разположен в подножието на фасадата на Страстите.  От този момент до днес, строителството на храма не е преставало, но не е и приключено.

 

800px-Versailles-Chateau-Jardins-Sculpture

4. Дворецът Версай

Този дворец  е една от бившите резиденции на френските крале. Намира се в град Версай, регион Ил дьо Франс и е един от най-известните дворци в Европа, разположен на югозапад от Париж. Със сигурност  Луи XIV, известен като Кралят Слънце е монарха, на който човечеството днес дължи това велико и бляскаво творение. Изграждането на двореца било поръчано от краля през 1661 г. на архитект Луи льо Во, като реставрация и разширение на по-стар, малък дворец. Работата на льо Во се базира на изцяло нов строителен и естетически подход, поради което още след началния етап сградата се превръща в сензация. След построяването му, Кралят Слънце премества седалището си от Париж във Версай. В исторически план, у  Луи XIV постепенно се заражда идеята да превърне Версай в седалище на правителството. През май 1682 година това става факт. Завършено е огромното южно крило, предназначено за апартаментите на кралското семейство. Симетрично е построено северното крило, както и крилата за министрите, помещенията за обслужващия персонал и конюшните. Параклисът е последен етап от строителните работи при управлението на Луи XIV. Построеният по заповед на краля Лебедов фонтан бил основно променен през 1671 г. и се превърнал във Фонтана на Аполон. На него древногръцкият Бог седи в колесница, в която са впрегнати четири огнени коня. Паркът, разположен върху 101 хектара е забележителен с множеството си фонтани и със скулптурните творби. Кралят Слънце сътворил в двореца си Огледална галерия дълга 73 и висока 13м, считана и до днес за ненадмината в изработката си. Срещу нейните 17 прозореца, които гледат към парадната част на парка, симетрично са разположени кристални огледала. Целият таван е в стенописи, величаещи живота на монарха. Тук кралят посрещал точно в 11 часа представителите на народа. Палатът продължава да живее в пълния си блясък и днес. Във Версайският дворец са подписани редица международни договори. Той е безспорното и най-грандиозно бижу сред големите дворци в Европа.

Cologne_Cathedral

 5. Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“

Тя е една от най-известните готически катедрали. Строителството й се реализира на два етапа  –  от 1248 до 1437 г., и по-късно от 1842 до 1880 г. Със своите 157 м,  тя дълго време е най-високата сграда в света. Построена е на мястото на старата каролингска катедрала на града,  която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове. През 1248 година, когато архиепископът на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, завършен през 1880 г.През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

(очаквайте продължение)

снимки: In Life и wikipedia.org

spot_img

ПРочети още

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...