Туристи от 10 страни ще влизат в България само с отрицателен PCR тест

Сподели:

Туристи от 10 страни – Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт ще могат да влизат на територията на България само срещу PCR тест, направен през последните 72 часа. Това гласи заповедта на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов, която влиза в сила от утре, 28 юли. За гражданите на Украйна обаче изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли, съобщават от здравното министерство.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат и чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Припомняме, че на днешния брифинг в Министерски съвет Валери Симеонов съобщи, че България ще изисква отрицателни PCR тестове само за влизащите от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония.

 

 

spot_img

ПРочети още

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...

Проф. Николай Овчаров разкрива тайните на Перперикон в „Туризъм.БГ“ по БНТ

На 23 септември, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 започва новият сезон на „Туризъм.БГ“ – предаването на...