Уникална картина на Леонардо да Винчи на търг с цена от $100 милиона

Сподели:

Тази картина се счита за едно от най-големите художествени открития на 21-ви век и е на път да тръгне на световно турне. Салватор Мунди, единствената картина на Леонардо да Винчи, която понастоящем е в частни ръце, ще бъде изложена в различни точки на света и след това ще бъде обявена и продадена за търг. Christie’s очаква да постигне за нея рекордна цена, като стартира търга от 100 милиона долара.

859765196-1507665241
Салватор Мунди, Леонардо да Винчи

Salvator Mundi, която е рисувана около 1500-та година, е смятана за унищожена, когато се появява публично през 2005 г. За първи път, през 1909 г. картина на Леонардо да Винчи е била открита в частни ръце. Картината изобразява Исус като спасител на света, държащ кристално кълбо, с вдигната дясна си ръка за благослов. Тя е една от малкото  20 известни картини на Леонардо.

Картината висяла на стената на съпругата на крал Чарлз II и попадала в различни ръце в последствие. През 1763 е била продадена от Чарлз Хърбърт Шефилд, незаконен син на херцога на Бъкингам. След това следите й се губят,  докато е била купена от сър Чарлз Робинсън през 1900 г. Той смята, че тя е нарисувана от Бернардино Луини, последовател на да Винчи. Всъщност, до тогава никой не е знаел, че това е картина на Да Винчи. Ето защо е продадена през 1958 г. само за 45 паунда (около $ 500 в днешните долари).

През 2005 г. тя беше преоткрита и отне шест години на експерти и изкуствоведи, за да докажат , че тя е дело на самия Леонардо. През 2011 г. картината официално беше представена на обществеността в Националната галерия в Лондон. Сега аукционната къща на Кристи ще вземе картината и ще гостува с нея в Хонконг, Сан Франциско, Лондон и Ню Йорк. Именно в Ню Йорк,  на 15 ноември ще бъде търга.

„Салватор Мунди е нарисувана по едно и също време с Мона Лиза и двете картини имат поразителна композиционна прилика“, каза Лоик Гузер, председател на отдела за съвременно изкуство на Кристи. „Стоейки пред картината, не е за вярване какво тайнствено излъчване има тя. Точно както и  Мона Лиза. Никой никога няма да може напълно да схване чудото на картините на Леонардо, точно както никой никога няма да може напълно да разбере произхода на Вселената.“, казва още той.

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...