Вижте Млечния път в това невероятно видео!

Сподели:

Факт е, че Интернет е пълен с таймлапс видео клипове с най-разнообразна тематика и качество. Точно затова ви предлагаме само най-впечатляващото от най-доброто. Нямаме никакви съмнения, че видеото, което ви показваме сега (The Mountain или „Планината”) е една от най-добрите творби от този вид, създавани някога. То е дело на норвежецът Mr. TSO и в него може да се насладите на Млечния път. Mr. TSO е безспорен майстор на фотографията и умее да създава емоции като залива зрителите си с мощна вълна от чиста неподправена първична и почти непоносима красота. Благодарни сме му не само за спиращата дъха естетика на неговите творби, но и за лесния „ник”, който е избрал във Vimeo. С ръка на сърцето признаваме, че срещаме известни затруднения с правилното транскрибиране и изговаряне на неговото иначе хубаво и звучно норвежко име (Terje Sorgjerd).

През ясните и особено безлунните нощи на юли, август и септември привлича погледа на всеки млечнобялата ивица, която опасва небосвода. Като река се разлива тя по небето. На места „тече“ спокойно, в тясно корито, и изведнъж „се разлива“ и разширява. На едно място тя се разделя на два ръкава, които отново се съединяват в една широка, млечнобяла река, която „тече“ по небесната сфера. Това е Млечният път. Той преминава през съзвездията Еднорог, Малко куче, Орион, Близнаци, Бик, колар, Персей, Жираф, Касиопея, Андромеда, Цефей, Гущер, Лебед, Лира, Стрела, Орел, Щит, Стрелец, Змиеносец, Южна корона, Скорпион, Прав ъгъл, Вълк, Южен триъгълник, Кентавър, Пергел, Южен кръст, Муха, Кърма, Корабни платна и Кормило.

Във Вселената звездите и дифузните мъглявини (светли и тъмни) образуват гигантски звездни системи, които се наричат галактики. Млечният път е нашата галактика, в която е нашата Слънчева система, заедно с още 200 милиарда звезди и планети, хиляди звездни купове и мъглявини. Млечният път е гигантска спирална галактика с маса между 750 милиарда и 1 трилион слънчеви маси, има диаметър около 100 000 светлинни години и дебелина едва 1000 светлинни години. Всички звезди, които се виждат с невъоръжено око принадлежат на Млечния път. Формата й наподобява двойно изпъкнала леща, чийто радиус на централната част е около 15000 светлинни години.

Вижте, удивете се и се насладете на красивия свят, в който живеем!

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...