Вниманието в социалната мрежа действа като шоколад

Сподели:

Вниманието в социалната мрежа действа като шоколад.
В мозъка се активират едни и същи области в случаите, когато се наслаждаме на консумацията на шоколад, печелим пари, а също така и когато тийнейджърите видят голям брой харесвания на тяхна снимка, която са публикували в социалните мрежи. Това се установява от данните на ново проучване.

За неговите цели изследователите от Калифорнийския университет в САЩ наблюдават активацията в областите в мозъка, свързани с възнаграждението сред тийнейджъри, които виждат свои снимки, които имат голям брой харесвания.

Участие взимат 32 подрастващи, които са на възраст между 13 и 18 години. На тях им е казано, че взимат участие в малка социална мрежа, подобна на популярно приложение за споделяне на снимки. По време на експеримента изследователите показват 148 фотографии на компютърен екран в продължение на 12 минути, включително и 40 снимки, които всеки тийнейджър предоставя. Анализира и мозъчната им активност с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Под всяка снимка също така участниците могат да видят и броя харесвания, които тя е събрала. На юношите е казано, че тези харесвания са на останалите участници. В действителност, броят им е определен от изследователите.

Водещият автор на проучването – Лорън Шърман, споделя, че когато участниците виждат своята снимка с голям брой харесвания, се отчита активност в широк спектър региони на мозъка.

Регионът, в който се наблюдава особена активност, е област от стриатума. Тя е част от системата за възнаграждение в мозъка. Смята се, че е особено активна в периода на юношеството.

Даните от настоящото проучване са поместени на страниците на сп. Psychological Science. /puls.bg

снимка: ibtimes.co.uk

spot_img

ПРочети още

„САМОВИЛА“-новата песен на DIA е с уникални кадри и рекорд в Tik Tok 

„Самовила“ се снима само за нощ на фестивала в Жеравна След фурора на „Изгори ме“ , творческият тандем на...

България постигна пълен успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“

ЮНЕСКО разшири защитената територия на обекта, за който се преборихме да остане в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО...

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София 

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща...

Премиера на сериала „Дес“ (видео)

За пръв път телевизионният дом на епичната драма – ТВ канал Epic Drama – отваря врати за свой...